Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Συμμετοχή του Σεβ. Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου στην εορτή της μνήμης του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στην γενέτειρά του, τον Άγιο Ιωάννη Αλιβερίου Ευβοίας

Previous slide
Next slide

Με λαμπρότητα έλαβαν χώρα οι λατρευτικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της εορτής του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου με επίκεντρο την αγιοτόκο γενέτειρά του, τον Άγιο Ιωάννη Αλιβερίου, και τον ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Το εσπέρας του Σαββάτου, 2 Δεκεμβρίου 2023, τελέσθηκε ο Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο εκ Ροβιών Ευβοίας καταγὀμενος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος.

Συγχοροστάτησαν, επίσης, οι Σεβ. Μητροπολίτες Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος και Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Γόρτυνος κ. Νικηφόρος, ο οποίος εξέφρασε αρχικά τις θερμές ευχαριστίες του προς τον οικείο Ποιμενάρχη κ. Σεραφείμ για την τιμή της ευγενούς προσκλήσεως και την ευλογία της συμμετοχή του στις λατρευτικές εκδηλώσεις της εορτής της μνήμης του Οσίου Πορφυρίου. Αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στον ασκητικό βίο του Αγίου, τονίζοντας πως ήταν αγιορείτης σε όλη του τη ζωή, καθόσον, πνευματικά δεν απομακρύνθηκε ποτέ από το Άγιον Όρος, όπου κι αν έμενε. Κράτησε στην καρδιά του την ευλογία της Παναγίας κι αυτή με τη χάρη της τον σκέπαζε. Αποτελεί δε πρότυπο και υπόδειγμα για κάθε μοναχό και κάθε πιστό, καθώς καλλιέργησε τα χαρίσματα που του έδωσε ο Θεός, όπως η ταπείνωσή του, η απλότητά του, ο σεβασμός του στον κάθε άνθρωπο, η ακοίμητη λειτουργική προσευχή του, τα οποία και τον ανέδειξαν Άγιο.

Προ της απολύσεως του Πολυαρχιερατικού Εσπερινού εψάλη η Ιερά Παράκληση προς τον Όσιο Πορφύριο.

Την επομένη, Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, εκτός των ως άνω Αρχιερέων, έλαβαν επίσης μέρος στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο και κήρυξε τον Θείο λόγο, αναλύοντας θεολογικά την ευαγγελική περικοπή του θαύματος του ιαθέντος τυφλού από τον Ιησού Χριστό, αναφερθείς, εν συνεχεία, και στη ζωή και την προσωπικότητα του Αγίου Πορφυρίου. Τέλος, ο Θεοφιλέστατος κ. Νικόδημος εξέφρασε το σεβασμό προς το σεπτό πρόσωπο του Σεβ. Καρυστίας κ. Σεραφείμ, ευχαριστώντας τον για την πάντοτε παρεχόμενη ευγενή και φιλάδελφη πρόσκληση συμμετοχής στην εορτή του Οσίου Πορφυρίου, στην γενέτειρά του.

Προ της απολύσεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος ανέγνωσε το σεπτό Γράμμα του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Καρυστίας κ. Σεραφείμ με την ευκαιρία της 55ης επετείου του από την εις Επίσκοπον χειροτονία του.

Στην αντιφώνησή του ο Σεβ. Καρυστίας κ. Σεραφείμ εξέφρασε τις ολόθερμες ευχαριστίες του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την ιδιαιτέρως σημαντική τιμή που του επεφύλαξε.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος και της φιάλης αίματος του Οσίου Πορφυρίου, με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου.

Ακολούθησε στον προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού η παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το παιδικό χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννου, αφιερωμένη στην 55η επέτειο ποιμαντορίας του αγίου Καρυστίας κ. Σεραφείμ.

Τα ιερά Αναλόγια διηκόνησαν οι μουσικολογιώτατοι Πρωτοπρεσβύτεροι  π. Χρίστος Κυριακόπουλος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας και π. Σωτήριος Τσούγκας, Εφημέριος της Ενορίας Αετού Καρύστου και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, με τους χορωδούς τους.

Την επιμέλεια της όλης διοργανώσεως των εορταστικών εκδηλώσεων είχε  ο Πρωτοπρ. Ευάγγελος Βογιατζής, Εφημέριος της Ενορίας Αγίου Ιωάννου, σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τους εθελοντές της ενορίας.

Δημήτριος Πετρογιάννης