Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικηφόρος στην Ι. Μονή Καλαμίου

Previous slide
Next slide

Αθ. Χριστογιαννόπουλος, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Κούλης, ο τέως Δήμαρχος του πρώην Δήμου Γόρτυνος κ. Κων. Μιχόπουλος, η Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αρκαδίας κ. Μαρίνα Παπαδημητρίου, η Καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γ. Γουργιώτη και εκπρόσωποι άλλων. Παραβρέθηκαν ακόμη πολλοί προσκυνητές από Μεγαλόπολη, Τρίπολη, Καλαμάτα και Αθήνα.

Στην αντιφώνησή της προς τον Σεβασμιώτατο, η Ηγουμένη Αλεξία κατ’ αρχήν αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της Μονής και της προσφοράς της, πριν την διάλυση το 1834, στον Εθνικαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821, με συνέπεια την πυρπόλησή της και τον σφαγιασμό των μοναχών από τον Ιμβραήμ. Ευχαρίστησε εν συνεχεία τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του και τη στήριξη που παρέχει στη Μονή για την περαιτέρω ανάπτυξή της, όσο και τον Περιφερειάρχη, για την χρηματοδότηση εκ 3.000.000 Ευρώ, από το ΕΣΠΑ, για την υλοποίηση της μελέτης αναστυλώσεως που εκπόνησε η κ. Γουργιώτη. Αναφέρθηκε ακόμη η Ηγουμένη, στην προσφορά και τις προσπάθειες του Συλλόγου Ατσιχωλιτών και τον ευεργέτη Ν. Γαϊτανάρη κατά το πρόσφατο παρελθόν, να θέσουν στέρεες τις βάσεις της διάσωσης και αναβίωσης του μνημείου.

Στη συνέχεια η καταξιωμένη αρχαιολόγος κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στις τελευταίες τεκμηριωμένες επιστημονικές ανακοινώσεις, σχετικά με τη χρονολόγηση της Μονής. Σημειώνουμε ότι η κ. Παπαδημητρίου ως εκ της θέσεώς της και της επιστημονικής έρευνας που έκανε, κατέληξε σε σημαντικά ευρήματα, η δε κ. Γουργιώτη συνέταξε την εγκεκριμένη ήδη από το ΚΑΣ μελέτη της πλήρους αναστυλώσεως της Μονής Καλαμίου.

Με τις ανακοινώσεις αυτές αναθεωρούνται τα μέγιστα όλες οι προηγούμενες, που με εικασίες προσδιόριζαν τη χρονολόγηση. Αποδεικνύεται, είπε, ότι το μνημείο είναι κτίσμα του 10ου αιώνα, από τον εκ Δημητσάνης Ι. Λαμπαρδόπουλο τον επονομαζόμενο Φιλόσοφο, ο οποίος είναι και ο κτήτωρ της Μονής Φιλοσόφου.

Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Τον Σύλλογο Ατσιχωλιτών εκπροσώπησε ο Πρόεδρός του Θ. Γ. Τσουτσάνης και ο Αντιπρόεδρος Ιω. Θεοχάρης, καθώς και οι μόνιμοι κάτοικοι Ατσιχώλου και ο τέως Κοινοτάρχης Ιω. Λάλος. Σε δεξίωση που ακολούθησε, η Μονή πρόσφερε καφέ και κεράσματα σε όλους.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του Περιφερειάρχη, ο Σύλλογος και άλλοι φορείς τού έθεσαν το γνωστό προς επίλυση πρόβλημα της γέφυρας Κόκκορη παρά την Αρχαία Γόρτυνα. Ο Περιφερειάρχης ανταποκρίθηκε θετικά και υπεσχέθη ότι σύντομα θα κατασκευασθεί σιδερένια γέφυρα παραπλεύρως της παλαιάς, ώστε να αποκατασταθεί η επικοινωνία και να λήξει η χρόνια ταλαιπωρία των εποχουμένων κατοίκων και επισκεπτών.

Από το atsicholos.gr – Φωτογραφίες Φώτη Τσαρμπόπουλου