2023-01-12

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος επισκέφθηκε το Άγιον Όρος, από την Τρίτη 10 έως την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023 (Ν/Ημ.), μετά από πρόσκληση του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Καρακάλλου κ. Φιλοθέου, ώστε να προστεί της Ιεράς Αγρυπνίας προς τιμήν του αγίου και ενδόξου Οσιομάρτυρος Γεδεών του Καρακαλληνού.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Νικηφόρος, με τη συνοδία του έφθασε την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου στις Καρυές και μετέβη στην Ιερά Επιστασία, όπου συναντήθηκε με τον άγιο Πρώτο, Χριστοφόρο Μοναχό Ιβηρίτη, καθώς και με τους τρεις υπολοίπους Επιστάτες εκπροσώπους των Ι. Μονών. Αμέσως μετά προσκύνησε στον Ι. Ναό του Πρωτάτου την πάνσεπτη και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί».

Κατόπιν, οδεύοντας προς τη Μονή Καρακάλλου, επισκέφθηκε τον συντοπίτη του, εκ Ροβιών Ευβοίας, Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ι. Μονής Κουτλουμουσίου Γέροντα Νικόλαο, αφού πρώτα προσκύνησε την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας «Φοβερά Προστασία».

Φθάνοντας ο Σεβασμιώτατος στην Ι. Μονή Καρακάλλου, τον υπεδέχθη ο άγιος Καθηγούμενος κ. Φιλόθεος μετά της συνοδίας του.

Η ιερά αγρυπνία τελέσθηκε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Γόρτυνος κ. Νικηφόρου, πλαισιουμένου από τους Καθηγουμένους των Μονών Φιλοθέου κ. Νικοδήμον και Καρακάλλου κ. Φιλόθεον.

Κατά την σύναξη στο Συνοδικό της Μονής, ο άγιος Γόρτυνος, με την ευκαιρία της επικείμενης (κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο) αλλαγής του χρόνου, ευχήθηκε στους πατέρες και στους προσκυνητές να πετάξουν από τον παλαιό χρόνο ό,τι ψεύτικο και να πορευθούν με αισιοδοξία και ελπίδα στον νέο, κρατώντας οτιδήποτε αληθινό.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος, όλοι κατευθύνθηκαν στην τράπεζα της Μονής. Εκεί, μετά το γεύμα, ο Καθηγούμενος κ. Φιλόθεος ευχαρίστησε θερμά τον άγιο Γόρτυνος, που έκανε τον κόπο να έλθει από τόσο μακριά, αλλά τόνισε και τον σύνδεσμο που έχουν, ο οποίος εδράζεται στην εκ Γορτυνίας καταγωγή τόσον του ιδίου, όσο και του κτήτορος της Μονής.

Αντιφωνώντας ο Σεβασμιώτατος κ. Νικηφόρος, ευχαρίστησε τον άγιο Καθηγούμενο για την τιμητική πρόσκληση, την φιλοξενία, καθώς και για τα καλά και ευγενικά του λόγια, τα οποία, όπως εξέφρασε, τον κάνουν να νιώθει οικείος στο περιβάλλον της σεβασμίας Μονής και της αδελφότητος. Απευθυνόμενος δε προς όλους τους παρόντες, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην εορτή των Χριστουγέννων, αναλύοντας πατερικά και θεολογικά αυτό το ακατανόητο γεγονός της Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και κλείνοντας, αναφέρθηκε στο βίο του εορτάζοντος οσιομάρτυρος Γεδεών, ο οποίος είναι παράδειγμα θερμής πίστεως για κάθε χριστιανό.

Αναχωρώντας ο Σεβασμιώτατος από το Άγιον Όρος μετέβη στη Χαλκίδα, όπου συμμετείχε στα εγκαίνια του Πολιτιστικού -Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.