Δημητσάνα 27950 31217
Μεγαλόπολις 27910 22618
Σχολή Βυζαντινής Μουσικής

Αγιογραφία

Σχολή παραδοσιακών χορών

 

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ


Β. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΓΑΜΟΥ

 

VII) ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΓΑΜΟΥ

 

Συμβαίνει, κάποιες φορές, ένα ανδρόγυνο να χωρίζει κανονικά με διαζύγιο κι έπειτα από πολύ καιρό να επιθυμεί εκ νέου να ενωθεί. Τότε, φυσικά, δεν επαναλαμβάνεται το μυστήριο του Γάμου, γιατί πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο γάμος λύεται μόνο για τα ανθρώπινα δεδομένα, ενώ για τον Θεό ο γάμος παραμένει αναλλοίωτος αλλά σε μια μορφή ανενεργή, εξ αιτίας της αδιαλλαξίας και αμετανοησίας των ανθρώπων. Η Ορθόδοξη Εκκλησία για την περίπτωση αυτή τελεί μια ειδική Ακολουθία «επί ανασυστάσει γάμου διαζευχθέντων».

 

Για το τυπικό μέρος όμως της Aκολουθίας απαιτούνται κάποια απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία υποβάλλονται στην Ιερά Μητρόπολη:

 

α)   Αίτηση των εν διαστάσει συζύγων προς τον Σεβ. Μητροπολίτη, στην οποία ζητείται η χορήγηση επισκοπικής αδείας για τη τέλεση της «Ακολουθίας επί Ανασυστάσει Γάμου Διαζευχθέντων». Συντάσσεται ενώπιον του υπευθύνου του Γραφείου Γάμων της Ιεράς Μητροπόλεως.

 

β)   Διαζευκτήριο με την ένδειξη «Διά Γάμον» και των δύο εν διαστάσει συζύγων, εφόσον τα έχουν λάβει σε προηγούμενο χρόνο και μετά την έκδοση του διαζυγίου τους. Σε αντίθετη περίπτωση, εκδίδεται εκείνη τη στιγμή  από τον υπεύθυνο του Γραφείου Γάμων.

 

γ)    Πιστοποιητικό Οικογενειακής Καταστάσεως και των δύο εν διαστάσει συζύγων, στο οποίο να δηλώνεται η παρούσα κατάστασή τους (ότι, δηλαδή, τελούν εν διαζυγίω ή από ποιόν γάμο προσέρχονται, εάν φυσικά είχε προηγηθεί άλλος γάμος ή ακόμη και άλλο διαζύγιο μετά το πρώτο διαζύγιό τους).

 

δ)   Παράβολο των 18 €. Η προμήθειά του από το Δημόσιο Ταμείο (Δ.Ο.Υ.).

 

ε)    Αίτηση του Ιερέως, που πρόκειται να τελέσει την Ακολουθία «επί Ανασυστάσει Γάμου Διαζευχθέντων»,  προς τον Σεβ. Μητροπολίτη για τη χορήγηση της επισκοπικής αδείας.

 

Αφού λάβει την σχετική έγκριση ο Ιερέας από την οικεία Εκκλησιαστική του Αρχή, τότε, με πνευματική προετοιμασία που οφείλει να κάνει το ζεύγος διά του μυστηρίου της εξομολογήσεως, τελεί εν συνεχεί? τη σχετική Ακολουθία.

 

Σημείωση: Έναντι της Πολιτείας η ανασύσταση γάμου λογίζεται ως ιερολόγηση γάμου και, επομένως, προσμετράται.

 

Επιμέλεια • ο Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως Νικηφόρος